Introducere în sustenabilitate

Ești gata să faci diferența? 

De la soluții la probleme de mediu presante și până la strategii practice, pregătește-te să explorezi concepte de sustenabilitate care te vor echipa cu instrumentele necesare pentru
a crea o afacere a viitorului.
Write your awesome label here.

Cum te va ajuta cursul?

Inovare și Diferențiere

Vei găsi modalități inovatoare de a îți dezvolta și îmbunătăți produsele sau serviciile, conducând la diferențierea pe piață și la atragerea unei baze mai mari de clienți care sunt interesați de sustenabilitate.

Finanțare și Investiții

Vei înțelege cum deschide angajamentul față de sustenabilitate uși către finanțare și investiții mai mari și la rate mai avantajoase.

Prima ta strategie de sustenabilitate

Te învățăm cum să îți creezi o strategie de sustenabilitate coerentă. Vei descoperi cum să identifici și să implementezi soluții pentru optimizarea proceselor operaționale care îți vor reduce costurile și îmbunătăți eficiența afacerii.

Reducerea riscurilor

Vei învăța direct de la experți și antreprenori cerințele de piață legate de sustenabilitate, astfel încât să te poți conforma mai bine acestora și să eviți penalizări sau riscuri de reputație.

Ce vei regăsi în curs?

Antreprenori și experți

Capitole

Ore de conținut

Discuții

Antreprenori și experți

Capitole

Ore de conținut

Discuții

Studii de caz

Module

Modulul 1 - Începuturile sustenabilității

Vei învăța despre originile conceptului de sustenabilitate, influențele Revoluției Industriale asupra mediului și evoluția eforturilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice prin tratatele UNFCCC, Protocolul de la Kyoto și Acordul de la Paris. De asemenea, analizăm tranziția de la Responsabilitatea Socială Corporativă (CSR) la Environmental, Social, Governance (ESG) și explorăm modele de afaceri care au transformat sustenabilitatea în profit.

Modulul 2 - Economia Circulară

Vom explora principiile de bază ale economiei circulare: eliminarea deșeurilor și a poluării, circularitatea produselor și a resurselor materialeși regenerarea naturii. Prin intermediul studiilor de caz, veți învăța cum companii precum Philips sau HP aplică cu succes aceste concepte în practică pentru a-și îmbunătăți sustenabilitatea și a reduce impactul asupra mediului. Vei primi sfaturi practice în legătură cu ce poți face de mâine pentru a implementa circularitatea în afacerea ta.

Modulul 3 - Strategia de sustenabilitate 

Te purtăm pas cu pas prin etapele dezvoltării unei strategii de sustenabilitate. Prin exemple practice, capitolul te va ghida în stabilirea obiectivelor, identificarea și implicarea părților interesate, integrarea sustenabilității în toate aspectele operaționale și monitorizarea progresului. La final, vei avea ocazia de a crea un plan concret pentru a transforma sustenabilitatea într-un avantaj competitiv pentru afacerea ta.

Modulul 4 - Prioritizează finanțările verzi

Așa cum a reieșit în urma studiului sociologic pe care l-am realizat alăuri de BCR și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, IMM-urile românești nu accesează suficient finanțări verzi. Acest modul de va familiariza cu conceptul finanțării sustenabile și îți va arăta cum acestea sunt o soluție importantă prin care îți poți îndeplini obiectivele de sustenabilitate.

Experții colaboratori ai cursului

De la cine vei învăța?

Mihaela Niță

Public Affairs Manager, Coca Cola România

Dragoș Tuță

Founder, Ambasada Sustenabilității
în România

Alexandru Laibăr

Executive Director, CERC

Adelina Dabu

Head of Public Affairs, Confederația Patronală Concordia

Andra Iftemie

Managing Associate, Băncilă, Diaconu și Asociații 

Remus Dănilă

Head of Development, Bursa de Valori București 

László Borbély

Consilier de stat. Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

Ioana Voinescu

Head of Sustainability @ BCR

Andreea Ghiocel

Director Divizia de Raportare, The CSR Agency 

Mircea Ilie

Sustainability Expert & ICF Coach

Alexandru Cristinoi

Fondator favr.