Mobilitatea sustenabilă
„Este bine să ajungi la destinație, însă, în cele din urmă, călătoria este cea care contează cu adevărat.”
Ernest Hemingway
În 2021, în topul celor mai poluante activități se regăsește transportul rutier, cu 12% din emisii. Decarbonarea acestui sector este extrem de importantă pentru atenuarea schimbărilor climatice.
Mobilitatea sustenabilă se referă la modul în care ne deplasăm și la impactul pe care acesta îl are asupra mediului, a economiei și a societății în general. Pe scurt, presupune crearea unui sistem de transport care să fie ecologic, economic și responsabil social prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea calității aerului și a sănătății publice, creșterea eficienței energetice și promovarea unei societăți mai echitabile și mai accesibile pentru toți.
Ce face România pentru a crește mobilitatea electrică?
Dintr-un raport realizat de Roland Berger anul trecut aflăm că cererea de mașini noi pur electrice și hibride plug-in a crescut semnificativ în 2022 depășind pentru prima dată Spania și Italia: peste 15.000 de vehicule noi au fost înmatriculate anul trecut, în creștere cu 70% față de 2021.
De ce este mobilitatea electrică importantă pentru IMM-uri?
IMM-urile ar putea juca un rol crucial în remodelarea lanțului valoric al autovehiculelor către electrificare, iar electrificarea flotelor aduce numeroase beneficii în activitatea unei companii. Spre exemplu, vehiculele electrice pot oferi economii semnificative de costuri, peste 60% anual comparativ cu vehiculele tradiționale pe benzină sau diesel, datorită costurilor mai mici de combustibil și întreținere.
Mai mult, consumatorii și investitorii devin din ce în ce mai conștienți de problemele mediu și favorizează afacerile care își demonstrează angajamentul față de practicile durabile. Emisiile de gaze cu efect de seră produse de vehiculele electrice sunt cu aproximativ 17-30% mai mici decât emisiile mașinilor pe benzină și diesel, iar în fiecare an, emisiile pe ciclul de viață ale unui vehicul electric ar putea fi reduse cu cel puțin 73% până în 2050.
Inițiator
Partener fondator
Partener principal
Partener principal