STUDIU DE CAZ: KKR vs. ESG

├Än 2015, firma de capital privat, KKR, a achizi╚Ťionat C.H.I, un produc─âtor de u╚Öi de garaj ╚Öi a testat un model prin care angaja╚Ťii s─â poat─â de╚Ťin─â o parte din companie. A╚Öadar, fiecare dintre cei 800 de angaja╚Ťi ai C.H.I a putut cump─âra active financiare, av├ónd promisiunea unei pl─â╚Ťi de minimum 15.000 de dolari ├«n cazul ├«n care compania ╚Öi-ar fi ├«ndeplinit obiectivele financiare la momentul v├ónz─ârii. Anul trecut, KKR a v├óndut C.H.I pentru 3 miliarde de dolari, iar angaja╚Ťii au primit, ├«n medie, 175.000 de dolari ├«n urma tranzac╚Ťiei.

├Än ce m─âsur─â este acest model de func╚Ťionare a unei companii aliniat la standardele ESG? Mai exact, ├«n demersul de a oferi satisfac╚Ťie la locul de munc─â ╚Öi de a reduce distan╚Ťa salarial─â dintre angaja╚Ťii unei companii (factorul social, S) este justificat─â ignorarea impactului de mediu al acesteia (factorul E)?

Angaja╚Ťi implica╚Ťi, angaja╚Ťi ferici╚Ťi

├Än cazul KKR, de ├«ndat─â ce angaja╚Ťii au sim╚Ťit c─â succesul companiei se va reflecta ├«n succesul financiar personal, ace╚Ötia au luat m─âsuri pentru a ├«i spori profitul, iar marja de profit a C.H.I a crescut de la 20% la 35% dup─â ce angaja╚Ťii au cump─ârat active ├«n companie.

├Äntr-adev─âr, numeroase studii leag─â tipul acesta de modele, at├ót de o performan╚Ť─â crescut─â a companiilor, c├ót ╚Öi de o satisfac╚Ťie sporit─â a angaja╚Ťilor. Spre exemplu, un studiu realizat de Rutgers University ├«n perioada pandemiei a ar─âtat c─â angaja╚Ťii s-au bucurat de mult mai multe beneficii ├«n cazul companiilor ├«n care ace╚Ötia de╚Ťin active financiare (spre exemplu, au existat de 3 p├ón─â la 4 ori mai multe ╚Öanse de a nu fi concedia╚Ťi comparativ cu alte companii).

De╚Ťinerea de active de c─âtre angaja╚Ťi nu garanteaz─â practici sustenabile

Un studiu din 2020 a comparat, pe de-o parte, scorurile companiilor B Corp de╚Ťinute de angaja╚Ťi cu scorurile companiilor B Corp ├«n care angaja╚Ťii nu de╚Ťin active financiare ╚Öi, pe de alt─â parte, companiile B Corp cu alte companii de╚Ťinute de angaja╚Ťi, dar a c─âror misiune nu este v─âdit una sustenabil─â. Studiul nu a g─âsit o leg─âtur─â incontestabil─â ├«ntre performan╚Ťa de mediu a unei companii ╚Öi faptul c─â aceasta este de╚Ťinut─â de angaja╚Ťi.

Ceea ce a rezultat ├«n urma studiului este fapul c─â, ├«n lipsa unei misiuni de sustenabilitate pe baza c─âreia compania ├«╚Öi deruleaz─â activitatea, de╚Ťinerea de active de c─âtre angaja╚Ťi nu garanteaz─â, de la sine, practici sustenabile. ├Än acest context, este important de men╚Ťionat faptul c─â nu toate modelele prin care angaja╚Ťii pot ajunge s─â de╚Ťin─â p─âr╚Ťi din companie ofer─â angaja╚Ťilor drepturi de vot ├«n consiliile de administra╚Ťie. A╚Öadar, pentru situa╚Ťiile ├«n care activele respective nu presupun ╚Öi drept de vot, singurele metode prin care angaja╚Ťii pot determina compania s─â devin─â sustenabil─â r─âm├ón grevele sau activit─â╚Ťile sindicale.

A oferi angaja╚Ťilor o miz─â ├«n profiturile unei companii este o practic─â ce se aliniaz─â factorului Social din ESG

Angaja╚Ťii se bucur─â de o securitate mai mare la locul de munc─â ╚Öi sunt motiva╚Ťi s─â conduc─â organiza╚Ťia spre succes.

├Än ceea ce prive╚Öte factorul de Mediu, de vreme ce schemele prin care angaja╚Ťii pot de╚Ťine p─âr╚Ťi din companie sunt scheme pe termen lung, se poate argumenta c─â ace╚Öti angaja╚Ťi ar fi motiva╚Ťi s─â activeze pentru responsabilitatea de mediu a companiei. ├Än m─âsura ├«n care schimb─ârile climatice pun majoritatea industriilor la risc, continuarea activit─â╚Ťii ├«n mod nesustenabil nu va afecta doar profiturile companiei, ci ╚Öi c├ó╚Ötigurile previzionate de angaja╚Ťi. Aceasta este concluzia unui studiu realizat ├«n 2023, care a constatat o tendin╚Ť─â a companiilor de a ├«ntreprinde activit─â╚Ťi sporite de protec╚Ťie a mediului ca r─âspuns la cerin╚Ťele angaja╚Ťilor, companiile poluante fiind printre cele mai predispuse la astfel de presiuni.

Cu toate acestea, ├«n m─âsura ├«n care activele financiare nu garanteaz─â angaja╚Ťilor o voce majoritar─â ├«n luarea deciziilor, cu alte cuvinte, at├óta timp c├ót factorul Social nu este acompaniat ╚Öi de factorul Guvernan╚Ťei corporative, angaja╚Ťii nu au o putere real─â ├«n a determina organiza╚Ťia s─â devin─â mai sustenabil─â.