Plai Restaurant - câștigătorul primului grant al Academiei de Sustenabilitate

Jul 17

Călătoria culinară la Plai 

În universul în continuă schimbare al ospitalității, unele concepte de restaurante nu doar supraviețuiesc, ci progresează, își găsesc calea spre inimile oamenilor și devin adevărate simboluri în călătoria noastră culinară.

Unul dintre acestea este Plai, găzduit de strada lui Timotei Popovici a orașului Sibiu și creat de Petra Hianu, care este și Head-Chef al Plai și Paul Moinea, „jumătatea vorbăreață a proiectului.”

Plai este câștigătorul primului grant oferit de către Academia de Sustenabilitate antreprenorilor care fac business cu sens, axat pe comunitate și într-o manieră durabilă.

Finanțări nerambursabile pentru măsuri sustenabile

Write your awesome label here.

Petra Hianu, Head-Chef Plai

Aplicația Plai s-a diferențiat de finaliști prin concretețe, scoțând la lumină o poveste coerentă de brand și o strategie de sustenabilitate cu un puternic impact de mediu și social.

Măsurile de sustenabilitate pe care Petra și Paul le-au implementat cu ajutorul nostru diminuează risipa alimentară, reduc consumul de electricitate al restaurantului cu 1500 kWh și economisesc 800 l apă anual.
Write your awesome label here.

Una din măsurile implementate: o mașină de spălat vase cu un ciclu de spălare de 2 minute, care filtrează și regenerează apa.

Ingrediente de sezon și producători locali

Preparatele care ajung pe mesele clienților sunt compuse din ingrediente proaspete, provenite de la producători locali cu care Plai colaborează strâns. În cuvintele Petrei „Vrem să dăm înapoi comunității. Ăsta e tot sensul”.

Un aspect esențial al sustenabilității în bucătăria Plai este reducerea risipei alimentare. „Folosim fiecare parte a ingredientelor,” explică Petra. „De exemplu, cojile de legume sunt transformate în bulionuri aromate, iar resturile de pâine sunt folosite pentru a face crutoane sau pesmet.

Fiecare preparat este rezultatul unei sinergii perfecte între natură și tehnică, între tradiție și inovație. Așa cum ne explică Paul „fără vechi nu există nou”.

Write your awesome label here.

Petra și Paul pregătind magia în bucătărie 

Din grădină-n farfurie

Locul preferat de aprovizionare pentru Plai este grădina vecină, întreținută cu grijă de doamna Nica care „muncește toată ziua”, uneori și de la 4 dimineața.

Meniul de degustare la Plai este un omagiu adus sezonului și tradițiilor locale. Petra lucrează îndeaproape cu fermierii locali pentru a stabili ce ingrediente sunt disponibile și cum pot fi acestea transformate în preparate memorabile. „Meniul nostru se schimbă frecvent, în funcție de ceea ce ne oferă natura.”

Write your awesome label here.

Procesul creativ al Petrei începe alături de doamna Nica în grădină

Am fost curioși să aflăm dacă adoptarea unei filosofii bazate pe sustenabilitate a creat provocări sau obstacole în operarea zilnică a restaurantului. Întrebarea noastră a fost directă: „Nu vă încurcă financiar filosofia aceasta atât de ancorată în sustenabilitate?” Răspunsul fondatorilor a fost ferm: „Nu, din contră, ne-a ajutat să ne definim și să ne perfecționăm procesele. Clienții simt asta și revin pentru a gusta nu doar mâncarea, ci și filosofia noastră.”
Lansată în 2023 cu scopul de a aduce sustenabilitatea mai aproape de mediul de afaceri, Academia de Sustenabilitate este un proiect inițiat de Social Innovation Solutions alături de Fundația Coca‑Cola, partener fondator. Academia de Sustenabilitate este parte a programului Sustainable Futures, desfășurat în 4 țări din Europa Centrala și de Est.

Abonează-te la newsletter!

Fii la curent cu cele mai noi trenduri în afaceri, oportunități din ecosistemul Social Innovation Solutions și al partenerilor, dar și la articolele de interes pentru IMM-ul tău. 
Mulțumim!