Cartofii Lay’s și cum să nu cazi în capcana greenwashingului

Sep 10

Context

Într-o lume în care 66% dintre consumatorii globali consideră sustenabilitatea drept unul dintre primii cinci factori care stau la baza deciziilor lor de cumpărare, este mai clar ca niciodată că firmele trebuie să pună aceste preocupări în centrul strategiilor lor dacă vor să țină pasul cu așteptările clienților. Însă, felul în care multe companii au ales să încorporeze aceste îngrijorări s-a dovedit înșelător și a dat naștere unui fenomen numit greenwashing.

Greenwashingul este o strategie de marketing care portretizează în mod mincinos produsele unei companii sau compania în sine ca fiind sustenabile. Greenwashingul se poate face prin simpla modificare a culorii ambalajelor în verde, prin mențiuni de tipul „sticlă prietenoasă cu mediul” sau prin tactici mai insidioase, cum ar fi scheme fictive de compensare a emisiilor de carbon. Prin Pactul Verde European, Uniunea Europeană și-a asumat responsabilitatea de a opri acest fenomen pe cât posibil, prin modificări legislative și, cel mai recent, prin adoptarea Directivei privind afirmațiile de mediu. Deși Directiva nu a intrat încă în vigoare, ea reprezintă punctul principal de pornire pentru croirea unor campanii de marketing corecte, neînșelătoare. Plecând de la ultima campanie Lay’s, analizăm ce trebuie companiile să facă pe viitor pentru a nu cădea în capcana greenwashingului și pentru a se conforma cerințelor Directivei.

Lay’s și cartofii sustenabili

Într-o campanie recentă lansată și pe rețelele de socializare, Lay’s a anunțat că „secretul unui chips gustos” stă în „cartofi de calitate, crescuți sustenabil.” Folosirea cuvântului „sustenabil” este o afirmație de mediu care, conform Directivei, trebuie justificată, comunicată și verificată temeinic. Pentru cei care vor să știe mai multe despre campanie și despre cum sunt cartofii crescuți sustenabil, link-ul campaniei este locul în care aflăm despre programul PepsiCo de agricultură sustenabilă (SFP).

Justificarea afirmațiilor de mediu

Pentru a se asigura că afirmațiile sunt fundamentate și nu reprezintă greenwashing, Directiva solicită companiilor să realizeze o evaluare a întregului ciclu de viață al produsului care să răspundă mai multor cerințe, detaliate aici. Informarea în limba română asupra SFP nu conține mult peste 600 de cuvinte și reprezintă o descriere a programului și aspirațiile acestuia. Cu alte cuvinte, nu regăsim deocamdată informații despre cum și nici măcar dacă, într-adevăr, cartofii au fost crescuți sustenabil.

Ulterior, categoria „Cultivare sustenabilă” face trimitere la o altă pagină, cu titlul „Agriculture”, care vorbește mai pe larg despre această activitate centrală pentru companie. Informarea se referă la toate brandurile deținute de PepsiCo, nu doar la Lay’s, iar cuvântul „cartof” apare de doar 3 ori pe parcursul documentului. Pentru a se conforma cerințelor Directivei pe viitor, Lay’s ar trebui să aibă o secțiune dedicată obiectului campaniei, respectiv chipsurilor, și materiei prime principale, cartofii.

La o primă vedere, informarea conține în proporție majoritară informații despre obiective de viitor și inițiative care încă nu și-au dovedit succesul, lăsând loc, de abia spre final, unei secțiuni legate de progresele concrete. De aici aflăm că „în 2022, aproximativ 55% dintre ingredientele noastre cheie au provenit din surse sustenabile.” Cu toate acestea, nu se specifică dacă și cartofii se află printre acestea. Mai mult, „100% din culturile provenite de la cultivatori au fost obținute în mod sustenabil în 30 de țări”. Cartofii nu se află prin culturile provenite direct de la cultivatori, aceștia provenind din lanțul de aprovizionare.

Așadar, Lay’s nu justifică afirmația referitoare la cartofii sustenabili așa cum va fi nevoie să o facă atunci când Directiva privind afirmațiile de mediu va intra în vigoare.

Comunicarea afirmațiilor de mediu

În mod corect, Lay’s pune la dispoziția celor expuși la reclamă un link care, așa cum menționam mai sus, trimite la programul PepsiCo de agricultură sustenabilă, însă aceasta este singura cerință a Directivei care este respectată. Textul extins al programului este redactat în limba engleză, reducând accesibilitatea informației pentru consumatorii care nu cunosc această limbă. Link-ul nu conține aspectele de mediu, impactul asupra mediului sau performanța de mediu la care se poate referi sintagma „cartofi de calitate, crescuți sustenabil” și, cel mai important, nu conține studiile sau calculele utilizate pentru evaluarea, măsurarea și monitorizarea acestora.

Verificarea afirmațiilor de mediu

Întregul proces care va deveni inevitabil la crearea unor astfel de campanii de marketing va trebui să fie susținut de un sistem extern de verificare, realizat de un terț acreditat, care va emite un certificat de conformitate. Lay’s este departe de a îndeplini și această cerință, deoarece, așa cum regăsim în informarea în limba română asupra SFP, acesta „nu se dorește a fi o certificare de terță parte sau un program pentru care fiecare fermier trebuie să fie supus un audit de verificare. Mai degrabă, evaluarea SFP este o autoevaluare efectuată direct de fermier sau, atunci când este necesar sprijin, de către un evaluator secundar calificat care lucrează în numele PepsiCo”.

Concluzie

Pentru a respecta regulile propuse de Directivă, companiile vor trebui să aibă un cadru complex de formulare a reclamațiilor de mediu, care să se bucure de transparență și verificarea datelor. Acest cadru va trebui să culeagă și să analizeze date de mediu de-a lungul lanțului valoric. O parte cheie a acestui lucru va fi efectuarea evaluărilor ciclului de viață ale produselor.

Fără a detalia suplimentar ce înseamnă „cartofi de calitate, crescuți sustenabil”, afirmația poate fi cu ușurință catalogată ca greenwashing din partea Lay’s. Astfel de afirmații de mediu urmează să fie puse sub semnul întrebării odată ce Directiva va intra în vigoare, iar companiile ar putea fi amendate cu sume de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală totală pentru nerespectarea ei.
Surse:
  1. Simon Kucher, 2022 Global Sustainability Study
  2. Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind justificarea și comunicarea afirmațiilor explicite legate de mediu (Directiva privind afirmațiile legate de mediu), COM(2023) 166 final
  3. Sursa poza: Facebook