
Cartofii Lay’s și cum să nu cazi în capcana greenwashingului
Context
Lay’s și cartofii sustenabili
Într-o campanie recentă lansată și pe rețelele de socializare, Lay’s a anunțat că „secretul unui chips gustos” stă în „cartofi de calitate, crescuți sustenabil.” Folosirea cuvântului „sustenabil” este o afirmație de mediu care, conform Directivei, trebuie justificată, comunicată și verificată temeinic. Pentru cei care vor să știe mai multe despre campanie și despre cum sunt cartofii crescuți sustenabil, link-ul campaniei este locul în care aflăm despre programul PepsiCo de agricultură sustenabilă (SFP).

Justificarea afirmațiilor de mediu
Pentru a se asigura că afirmațiile sunt fundamentate și nu reprezintă greenwashing, Directiva solicită companiilor să realizeze o evaluare a întregului ciclu de viață al produsului care să răspundă mai multor cerințe, detaliate aici. Informarea în limba română asupra SFP nu conține mult peste 600 de cuvinte și reprezintă o descriere a programului și aspirațiile acestuia. Cu alte cuvinte, nu regăsim deocamdată informații despre cum și nici măcar dacă, într-adevăr, cartofii au fost crescuți sustenabil.
Comunicarea afirmațiilor de mediu
În mod corect, Lay’s pune la dispoziția celor expuși la reclamă un link care, așa cum menționam mai sus, trimite la programul PepsiCo de agricultură sustenabilă, însă aceasta este singura cerință a Directivei care este respectată. Textul extins al programului este redactat în limba engleză, reducând accesibilitatea informației pentru consumatorii care nu cunosc această limbă. Link-ul nu conține aspectele de mediu, impactul asupra mediului sau performanța de mediu la care se poate referi sintagma „cartofi de calitate, crescuți sustenabil” și, cel mai important, nu conține studiile sau calculele utilizate pentru evaluarea, măsurarea și monitorizarea acestora.
Verificarea afirmațiilor de mediu
Întregul proces care va deveni inevitabil la crearea unor astfel de campanii de marketing va trebui să fie susținut de un sistem extern de verificare, realizat de un terț acreditat, care va emite un certificat de conformitate. Lay’s este departe de a îndeplini și această cerință, deoarece, așa cum regăsim în informarea în limba română asupra SFP, acesta „nu se dorește a fi o certificare de terță parte sau un program pentru care fiecare fermier trebuie să fie supus un audit de verificare. Mai degrabă, evaluarea SFP este o autoevaluare efectuată direct de fermier sau, atunci când este necesar sprijin, de către un evaluator secundar calificat care lucrează în numele PepsiCo”.
Concluzie
Pentru a respecta regulile propuse de Directivă, companiile vor trebui să aibă un cadru complex de formulare a reclamațiilor de mediu, care să se bucure de transparență și verificarea datelor. Acest cadru va trebui să culeagă și să analizeze date de mediu de-a lungul lanțului valoric. O parte cheie a acestui lucru va fi efectuarea evaluărilor ciclului de viață ale produselor.
- Simon Kucher, 2022 Global Sustainability Study
- Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind justificarea și comunicarea afirmațiilor explicite legate de mediu (Directiva privind afirmațiile legate de mediu), COM(2023) 166 final
- Sursa poza: Facebook


Inițiator: Social Innovation Solutions
În parteneriat cu: Fundația Coca-Cola, BCR și OMV Petrom.
Contact
[email protected]
Înregistrează-te pentru a parcurge cursul dedicat finanțărilor verzi !